Inspiracje

Inspiracje

niedziela, 2 lutego 2014

Domowa pizza

Dzisiaj inspiracja z zupełnie innej beczki - kulinarnej. Z założenia inspiracje miały dotyczyć tylko wnętrz, ale przecież w tych wnętrzach też się je więc od czasu do czasu będzie też trochę food.
Ponieważ zostałam poproszona o przepis na pyszną domową pizzę, o to on:

składniki na ciasto:
30 g świeżych drożdży
około 150 ml (2/3 szklanki) ciepłej wody
450 g (3 szklanki) pszennej mąki
1/2 łyżeczki soli
1 1/2 łyżki oliwy

dodatki:
koncentrat pomodowowy
pieprz i sól
zioła prowansalskie lub oregano
mozzarella
inne dodatki według upodobań lub co znajdziemy w lodówce



Przygotowanie.
Drożdże włożyć do miseczki, zalać częścią wody aż do rozpuszczenia ich i odstawić do wyrośnięcia na 15 min. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek, wlać pozostałą wodę i wyrośnięte drożdże oraz łyżkę oliwy.
Wyrobić i zagnieść ciasto. Gdyby było za suche dodać jeszcze trochę wody. Po wyrobieniu ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Uformować z niego kulę i przełożyć do dużej miski wysmarowanej pozostałą oliwą. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około półtorej godziny (powinno podwoić swoją objętość). Po wyrośnięciu rozwałkować ciasto. W zależności od upodobań może być cienkie lub grubsze.
Z tej ilości ciasta wychodzą dwie cienkie pizze o średnicy 27 cm. Rozwałkowane ciasto przenieść na wysmarowaną oliwą blachę (ja robiłam w ceramicznej formie do tarty). Poczekać 10-15 min. aby lekko odpoczęło (będzie bardziej kruche i lepiej wyrośnie). Potem można nakładać nadzienie. Najpierw sos pomidorowy. Ja smaruję po prostu koncentratem pomidorowym, przyprawiam solą i pieprzem i posypuję oregano lub ziłami prowansalskimi. Ale można sos wymieszać w miseczce i smarować gotowym.
Później kawałki mozzarelli. Dalej dowolnie. Mogą być pieczarki, szynka, papryka czerwona, rukola, oliwki (pokrojone w plasterki), salami,  pikantna kiełbaska, suszone pomidory itp.

Pizzę wkładany na 15 min. do piekarnika rozgrzanego do 220 C (pizzę trzeba obserwować, żeby ser nam się przypalił).
Podajemy z sosem czosnkowym i ketchupem oraz jakąś sałatą w sosie wineget.
Pycha.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz