Inspiracje

Inspiracje

środa, 26 lutego 2014

Promocja!

W dniach 26.02.- 02.03. 2014 r.
rabat 10% na
wszystkie produkty
dostępne w sklepie*

Kupon rabatowy: PROMOCJA

taca
* nie dotyczy produktów już objętych promocją

piątek, 21 lutego 2014

Pastelowy dom

Pastele we wnętrzach mają wielu zwolenników i nie ma co się temu dziwić. Kolory te wprowadzają świeżość i przytulność. Kojarzą się głownie ze stylem prowansalskim, shabby chic, romantycznym i sweet home.
Szczególnie na wiosnę wiele osób wprowadza do wnętrza błękity, róże, jasne zielenie i delikatne żółcie. Wraz z wiosennymi kwiatami, dodatki w jasnych, delikatnych kolorach, przybliżają tę wiosnę i dodają energii po długich jesienno-zimowych szarościach (za oknem).





 foto: leblogdemandyinspiration





Pastele doskonale sprawdzają się także w kuchni. A gotowanie staje się przyjemniejsze.



  




środa, 12 lutego 2014

Walentynkowa promocja


Jeżeli nie macie jeszcze prezentu dla bliskiej osoby zapraszam na walentynkowe last minute. Może znajdziecie coś co mogłoby sprawić radość ukochanej/ukochanemu. W dodatku w atrakcyjnej cenie. Serdecznie zapraszam.


















sobota, 8 lutego 2014

Walentynki w kuchni

Walentynki tuż, tuż. Czas pomyśleć o drobnym upominku dla najbliższej osoby. A może dobrym pomysłem byłoby wspólne pieczenie ciasteczek lub gotowanie ulubionej potrawy? Ponoć przez żołądek trafia się do serca, może warto to sprawdzić.



poniedziałek, 3 lutego 2014

Biel

Biel we wnętrzach ma u nas coraz więcej zwolenników m.in. za sprawą istniejącej mody na Skandynawię i licznych blogów propagujących ten styl. Wiele osób było też osobiście w tamtym regionie, czy to za sprawą  pracy czy znajomych, i zachwyciło się prostotą i urokiem tamtejszych wnętrz.
Ja również należę do miłośników tych klimatów, choć na razie wprowadzam je u siebie powoli, w dodatkach, pomału przyzwyczajając rodzinę. Na malowanie mebli jeszcze się nie zdecydowałam, ale kto wie, może w przypływie weny, farba i pędzle pójdą w ruch.
Mimo wspólnego mianownika jakim jest biel, te wnętrza bardzo różnią się od siebie. Każda jadalnia jest w innym stylu. Mnie chyba najbardziej podoba się ta z pierwszego zdjęcia, z pięknym drewnianym krzesłem w stylu gustawiańskim. 






niedziela, 2 lutego 2014

Domowa pizza

Dzisiaj inspiracja z zupełnie innej beczki - kulinarnej. Z założenia inspiracje miały dotyczyć tylko wnętrz, ale przecież w tych wnętrzach też się je więc od czasu do czasu będzie też trochę food.
Ponieważ zostałam poproszona o przepis na pyszną domową pizzę, o to on:

składniki na ciasto:
30 g świeżych drożdży
około 150 ml (2/3 szklanki) ciepłej wody
450 g (3 szklanki) pszennej mąki
1/2 łyżeczki soli
1 1/2 łyżki oliwy

dodatki:
koncentrat pomodowowy
pieprz i sól
zioła prowansalskie lub oregano
mozzarella
inne dodatki według upodobań lub co znajdziemy w lodówce



Przygotowanie.
Drożdże włożyć do miseczki, zalać częścią wody aż do rozpuszczenia ich i odstawić do wyrośnięcia na 15 min. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek, wlać pozostałą wodę i wyrośnięte drożdże oraz łyżkę oliwy.
Wyrobić i zagnieść ciasto. Gdyby było za suche dodać jeszcze trochę wody. Po wyrobieniu ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Uformować z niego kulę i przełożyć do dużej miski wysmarowanej pozostałą oliwą. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około półtorej godziny (powinno podwoić swoją objętość). Po wyrośnięciu rozwałkować ciasto. W zależności od upodobań może być cienkie lub grubsze.
Z tej ilości ciasta wychodzą dwie cienkie pizze o średnicy 27 cm. Rozwałkowane ciasto przenieść na wysmarowaną oliwą blachę (ja robiłam w ceramicznej formie do tarty). Poczekać 10-15 min. aby lekko odpoczęło (będzie bardziej kruche i lepiej wyrośnie). Potem można nakładać nadzienie. Najpierw sos pomidorowy. Ja smaruję po prostu koncentratem pomidorowym, przyprawiam solą i pieprzem i posypuję oregano lub ziłami prowansalskimi. Ale można sos wymieszać w miseczce i smarować gotowym.
Później kawałki mozzarelli. Dalej dowolnie. Mogą być pieczarki, szynka, papryka czerwona, rukola, oliwki (pokrojone w plasterki), salami,  pikantna kiełbaska, suszone pomidory itp.

Pizzę wkładany na 15 min. do piekarnika rozgrzanego do 220 C (pizzę trzeba obserwować, żeby ser nam się przypalił).
Podajemy z sosem czosnkowym i ketchupem oraz jakąś sałatą w sosie wineget.
Pycha.